Alla inlägg under juni 2010

Av Frejda - 19 juni 2010 12:34


Sent omsider kom jag på att jag ju måste ha lite basilika till sommarens sallader och pesto och annat.


Så det fick bli ett par krukor i fönstret så att de får en chans i kylan. Basilika brukar ju inte gilla att vara ute överhuvudtaget.


Nu har de börjat titta upp, de små raringarna.

Av Frejda - 17 juni 2010 23:55


Välkommen till min blivande djungel. Jag vet att jag egentligen satt alltför många tomatplantor, för när de är fullvuxna kommer man nog att behöva ta sig fram med machéte.


Det känns hoppfullt att se, i alla fall. De små taniga plantorna som jag drog upp från frö i vintras är nu riktigt stora och kraftiga. Och så har jag fått en massa olika plantor från olika håll med spännande tomatsorter i alla färger och former.


Slanggurkan har börjat få små början till gurkor här och var. Cayennepepparen har redan flera frukter och paprikan växer väldigt långsamt. Citronplantorna växer så sakteliga, de med.


Snart är det semester så jag får tid att göra växthuset fint på utsidan också - nytt kitt och färg.

Av Frejda - 16 juni 2010 23:24


Jag har varit bortrest några dagar och har inte kunnat göra något med trädgård eller odling. Men de lever båda sitt eget liv, även om jag försummar dem.


I trädgården håller praktfulla pioner på att slå ut. Jag älskar den maffiga, mulliga, generösa blomman. Andra blommor turas också om att gå i blom nu.


I odlingen har de blommor jag grävt ner, och som sett lite ledsna ut ett tag, piggat på sig, slagit rot och rätat på sig. I örtagården blommar gräslöken. Jag ska nog klippa av de blommande stråna och göra en gräslöksbukett.


Och naturligtvis växer ogräset igen, men det kommer att bli lite tid i helgen att gräva mer och täcka fler delar med halm. På grönsaksfronten börjar jag ha kontroll, men jag önskar att jag hade råd med inköp av hortensia, funkia, paradisbuske, något fruktträd, klematis, rosor, fler pioner, mer lavendel ...


Nu är jag i alla fall tillbaka från min lilla utflykt och ska ta hand om trädgård och odling igen. Imorgon kväll blir det hämtning av jordärtskockor hos en god vän och så är det dags för gräsklippning.

Av Frejda - 12 juni 2010 20:13


Jag har haft strömproblem. Eller säger man problem med elen?


En kontakt i min jordkällare kortslöt en del av min el - den på dasset, vilket gjorde att fläkten i separett-toaletten inte fungerade och inte heller lampan om jag skulle velat tända den nattetid. Inte heller lampan i jordkällaren fungerade. Med allt annat var det inga problem.


Men nu har min morbror Ubbe, som har en egen fixarfirma som heter Hyr en kille, fixat mina el-problem. Snabbt och säkert. Tack, Ubbe!


Jag har en relativt ren och fin jordkällaren, med vitkalkade väggar och väldigt lite spindlar, vilket en anakrofob som jag uppskattar. Jag vågade mig ner och tog till och med en närbild på en av de små, små spindlarna som fanns därnere och gjorde sitt jobb. I förstoring blev den tyvärr för skräckinjagande för mig ...


Det var fukten i jordkällaren som gjorde att en kontakt kortslöt allt (den uppe till vänster i bild). Jag får vädra ut och kanske ställa in en fläkt ett tag, men jag misstänker att om det kommer en regnperiod så blir det likadant igen.


Men nu flyter jag med strömmen igen.

För att avsluta med något vackert: här poserar en av mina midsommarblomster. Lila och vacker. Den gör mig glad.  

Av Frejda - 8 juni 2010 22:41


Små lavendelplantor som jag hoppas blir stora och blommar i sommar. Jag har sex stycken små plantor i rabatten. Lavendel är en fantastisk blomma. Inte nog med att den är fin att se på och doftar underbart. Man kan använda blommorna till att baka också.


Till Tysslingedagen brukar jag baka lamandel-biscotti. De är smaksatta med lavendel och mandel och är så goda. Just nu kommer de torkade blommorna från en påse som min mor köpte i Frankrike. Men kanske kommer jag att kunna skörda min egen lavendel till bakning framöver.


Arbetskamraten Margret hade provat en kaka som var smaksatt med lavendel och apelsin. Det lät som en mumsig blandning. Jag kanske ska prova att baka biscotti med den smaksättningen. Och när jag ändå håller på kanske jag skulle prova apelsin och rosmarin för på något sätt känns det som att det skulle kunna fungera också.


Nu regnar det igen. Det ska tydligen fortsätta några dagar. Så grävningen får nog ta en paus.

Av Frejda - 6 juni 2010 21:49


Gräsmattan i nyklippt skick. Allt ser plötsligt så snyggt och prydligt ut.


Till höger en gammal bobin där jag ställt en fin blå kruka och planterat färgglada petunior. Rakt fram mitt lilla soprumsfynd - ett litet cafébord med två stolar. Det är pyntat med vackra vinröda millionbells.


Min lilla grill fick tjänstgöra på lördagkvällen. Då grillade jag lime-marinerade lammspjäll. Gott, men lite bökigt att äta.


Till vänster min vedkorg på väg att bli fylld igen. Men ska jag vara ärlig så finns det inget behov av att elda nu, när dagarna är så fantastiskt varma och soliga. Jag älskar det här vädret. 

Av Frejda - 5 juni 2010 20:31


Med små små steg utvecklas nya delen av odlingen. Idag har jag grävt ett litet land för mina sockerärter och "snap peas". Det finns förskräckligt mycket ogräs i marken som jag får köra bort. Det här lilla landet fick jag till och med fylla på med lite extra köpejord.


Klätterställningarna satte jag ihop av pinnar jag hade kvar från förra året. Det ska nog bli lite klättersnören på dem också, men dem behöver jag inte knyta dit förrän plantorna visar sig.


Jag har börjat lägga stenar runt den lilla örtagårdsrabatten. Jag får ta det allteftersom jag hittar stenar i lagom storlek, men det blir fint.


Jag har nu också lagt halm i alla gångar - befintliga och blivande - och där den lilla sittplatsen ska bli så småningom. Jag gillar det gula i halmen. Lite "Yellow brick road" över det. Det gör mig glad.


Det som är kvar att göra nu är att gräva för och bygga "torn" för krasse och för humle. Och så ska jag ta mig an den stora rabatten längst bak. Den är ju grävd, men ska bli av med ogräs och så ska den sås och planteras.

Av Frejda - 5 juni 2010 13:01


Min granne Tayeb kom häromdagen hit med ett vinställ i smide som han frågade om jag ville ha. Självklart ville jag det.


Det kommer inte att stoppas några vinflaskor i det, men om man lägger det ner så passar medelstora blomkrukor perfekt i hålen. Så jag införskaffade raskt en stjärnöga med blå mitt och några vita och lila-vita petunior. Nu ska jag hitta en bra plats för mitt lilla blomsterarrangemang.


Idag skiner solen igen, även om det är lite kallare än tidigare i veckan. Men det är grävväder, så jag ska nu ge mig ut och greppa spade, grep och kratta.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards