Alla inlägg under juli 2011

Av Frejda - 16 juli 2011 22:08


Nu växer det i växthuset. Mina tomater befinner sig i lite olika faser eftersom jag fått en del plantor (vissa mycket små) och köpt ett par (störst nu) och dragit upp några från frö, men sent eftersom min första omgång tomater dog. Men det kommer tomater på de största och den lilla busktomaten har redan levererat röda tomater.


Paprikorna kommer också nu, liksom chillifrukterna. Här en ganska stor grön paprika som jag inte är säker på vad den får för färg - gul, röd eller choklad.



Här en chokladpaprika. De plantorna övervintrade jag på fönsterbrädan i stan.



Gurkorna fullkomligen svämmar över och de är så himla goda. Jag har två vanliga slanggurkplantor och så den här som ger korta slanggurkor. Lite lagom att äta upp till en måltid.


Idag plockade jag hallon igen. Det blev två liter jättefina stooora hallon.


Dagens bedrift är dock gräsklippningen. På tisdag far jag till västkusten på nästan en vecka och jag var tvungen att hinna klippa gräset innan dess så att det inte växer mig över huvudet. Men det har regnat och idag hängde verkligen regnet i luften också, men jag hann klippa fint och sedan kom faktiskt solen fram.

Av Frejda - 15 juli 2011 10:04


När jag städade ur ladan hittade jag den här (ja, jag vet - den står snett, men jag fick den inte att passa i "foten"). Jag har glömt vad de kallas - kan det vara varpa? Jag får fråga min granne som väver mycket.


Hursomhelst så kommer jag aldrig att väva, även om det på min vind ligger en gammal vävstol i delar. Så jag tänkte att man kanske kan använda den till något i trädgården. Kanske olja in den och ställa den - rakt - någonstans, sätta upp något i "ramarna" som blommor kan klättra på och planetra något fint?


Någon som har förslag?

Av Frejda - 14 juli 2011 11:14


När jag städade ur ladan hittade jag några gamla trädgårdsredskap för fruktträd. Alla är monterade på långa störar.


En hade jag redan hittat och använt - den med påsen. Den fungerar jättebra att plocka äpplen med och är också toppen för krikon, för de sitter så högt upp att jag inte når dem.


Ett av de andra redskapen var en sekatör som man klipper med genom att dra i ett snöre. Jag provade den och den fungerade faktiskt förvånansvärt bra på mindre grenar. De större var för tjocka.


Men de fick man väl ta med det tredje redskapet tänkte jag - en såg. Jag provade den också och den fungerade bra.


Hemmagjorda lösningar, men väldigt fiffiga.

Av Frejda - 13 juli 2011 22:38


Idag hade jag besök av två mycket trevliga vänner från Nynäshamn - Carina (som jag lärt känna via bloggen) och hennes man Nisse. Jag fick två jättefina lavendelplantor av dem så de blir ett fint tillskott till min befintliga odling. Lavendel kan man inte få för mycket av. Helst vill jag ha lavendeldelen av rabatten heltäckande - speciellt nu när de blommar som bäst. De doftar ju också fantastiskt.


Vi besökte också diverse "trädgårdsinrättningar" för inspiration idag: handelsträdgården Tant Grön i Vintrosa, trädgårdarna vid Karlslunds herrgård (de har en jättefin köksträdgård där blommor blandas med grönsaksplantor, en bär- och fruktträdgård och en pampig terrassträdgård) och till slut Örebros fina stadspark med stadsträdgårdens alla delar.



Igår plockade jag årets första hallon. Här poserar de från sin allra bästa sida framför en spånskiva som grannen Thea skulle bränna upp och som på vägen fick ett intressant bränt mönster som jag tyckte jag kunde ta hand om ett tag. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den, men tillsvidare får den stå här och var i trädgården - som en överraskning. Regnar det så regnar det. Håller den så håller den. Jag blir i alla fall glad av den.

Av Frejda - 12 juli 2011 11:37


Jag har massor med nässlor i min trädgård och jag får jobba rätt bra för att få bort dem i odlingen. De dyker upp överallt. Vissa områden, som det här bakom det nya landet, är fullt med långa otäcka, brännande nässlor.


Igår bestämde jag mig för att försöka ge mig på dem med lien. Det var lite svårt eftersom de var högre än jag är och dessutom lutade mot mig, så jag kom inte ner så nära marken som jag hade velat.



Men de föll i alla fall, även om det stack upp 20-30 cm långa skaft. Dessvärre så hamnade jag i närkontakt med en av de största nässlorna - urmodern tror jag - som piskade mig i ansiktet med sina största, brännande blad. Det gjorde riktigt ont och det slog upp stora blåsor i ansiktet direkt.


Då provade jag ett knep som min mamma och syster lärde mig i helgen som var. Man tar loss ett nässelblad från ovansidan (som inte bränns) och viker ihop det så att det blir som ett litet paket med ovansidan utåt. Sedan gnuggar man det ställe där man bränt sig med det. Det ska tydligen ta bort det som bränns fortare. Ja, inte vet jag om det fungerade, men blåsorna försvann i alla fall och även om jag kände av det som stack i ansiktet ett tag till så kanske det försvann fortare än det skulle ha gjort utan denna specialbehandling. Jag lär få anledning att prova igen.

Av Frejda - 12 juli 2011 10:58


Ett av sommarprojekten var att få ordning i ladans verkstadsdel. Här har jag massor med saker, huller om buller - verktyg och redskap, blomkrukor, spikar och skruvar, färgburkar och massor med annat. Jag vet att jag har användbara saker i högen, men hittar dem inte.



Allt åkte ut på gräsmattan och så satte jag upp ett skrivbord med hurtsar (användbara lådor!) i ladan vid det gamla köksbordet som får vara arbetsyta. Och så var det bara att sortera - skräp i en hög och användbara saker i en. Allt användbart sorterades sedan igen och fick plats i lådor och skåp eller hängdes på väggen.



Sådärja - lite mer ordning och fria ytor att arbeta på. Känns jätteskönt. Brädorna till vänster ligger på golvet för att jämna ut en nivåskillnad. Golvet är väldigt gammalt och därinne har det stått djur en gång i tiden och då behövdes nivåskillnaden. Tur för mig att den finns där, för annars hade jag inte kunnat klämma in min nya kyl och frys.

Av Frejda - 11 juli 2011 10:47


Detta är guldalmen jag köpte förra året. Den har växt lite sedan dess och jag ska ge den lite nytt stöd. Jag älskar lövens form och färgen på dem. De lyser verkligen upp. Lime är för övrigt en färg som jag tycker passar fint med lila, som mina lavendel nedan.



Nu står inte guldalmen där jag har lavendeln, men det skulle kanske passa bra med daggkåpa framför lavendeln? Den blommar ju så fint med limegröna små blommor.


Oj då - ser på bilden att jag har en tistel att dra upp. De finns överallt.

Av Frejda - 10 juli 2011 23:10


Nu ger mina tre gurkplantor skörd. Jag har två vanliga slanggurksplantor och en med små slanggurkor som blir ungefär femton centimeter. Idag plockade jag en stor och två små och det är mängder med gurkor på gång. Undrar hur man ska hinna äta dem ...


En del kommer jag att göra lättsaltad gurka av. Det gör jag alltid på somrarna:


5 dl vatten, 0,5 dl salt, lite dillkvistar. Ner med gurkan i mindre bitar (ca 4-5 cm) och så får den stå några dagar innan du fiskar upp en bit, skivar den och lägger på en smörgås med leverpastej på (eller vad du nu vill ha på din smörgås).


Squashen börjar komma nu också - den gula - så jag plockade en som jag nog ska grilla imorgon.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards