Alla inlägg under juli 2011

Av Frejda - 9 juli 2011 11:37


Förra året var jag i Nynäshamn och tittade bland annat in till Brunnbergs Trädgård. Maj-Gull heter damen som har den fantastiska privata trädgården, som öppnas för allmänheten. Det skulle vara sista säsongen förra året, men tydligen har hon öppet även i år.


Hursomhelst så fick jag med mig en rad plantor hem från henne - bland annat denna sammetshortensia. Jag vet egentligen inte så mycket om den, så det ska bli spännande att se den växa. Den ska tydligen bli en stor buske (upp till två meter hög) med väldligt speciella blommor i stora lila klasar. Blommorna kan bli 12-15 cm i diameter!


Nu är plantan bara 30-40 cm hög, men den är ändå dubbelt så stor som när jag köpte den förra året. Det blå kronbladet som fallit ner och lagt sig lite dekorativt på sammetshortensian är från riddarsporren som står intill.



Jag önskar jag kunde visa hur mycket smultron jag har och hur stora de är, men de gör sig inte riktigt på en översiktsbild för de små raringarna gömmer sig under bladen. Så det får bli en närbild på en av godingarna istället.

Av Frejda - 8 juli 2011 10:15


En kul funktion på den här bloggen är att den känner av om jag publicerat något för ett år sedan eller två år sedan. Idag visade den tillbakablicken ett inlägg jag gjorde 8 juli 2009. Inlägget heter Liekvinnor och visar hur det såg ut när jag och grannen Thea slagit området till höger om dåvarande odling med lie. Jag har sedan dess utökat odlingen och ogräsfältet är numera fullt med kul blommor, örter, två nya små träd och en pergola och ser ut som på bilden ovan. Roligt att se att det hänt något. Pyssel som förändrar.



Nu kommer hallonen. Sedan några dagar har jag kunnat äta gula hallon och nu kommer även de röda. Några har redan hamnat i munnen. De är stora! Mums.

Av Frejda - 7 juli 2011 20:59


Idag satt jag i solnedgången och repade dill i en liten plastkruka. Det var varmt och skönt och bin och humlor surrade rofyllt runt mig. På bordet stod också dagens jordgubbsskörd. Idag blev det nog fem liter - fantastiskt med tanke på att jag bara har två pallkragar och de har gett mig allt från en liter till denna mastodontskörd varje dag sedan jag kunde plocka de första vid midsommar.



Gräsmattan har växt ordentligt och jag har inte kunnat klippa den - mest på grund av vädret. Men idag var det dags för allt möjligt utom gräs hade växt upp i den. Mest vitklöver till humlornas stora förtjusning.



Sådärja - nysnaggat och klart. Jag känner mig alltid så nöjd när jag tagit mig igenom mitt 2,5-timmarspass. Det ser så prydligt ut. Och så har ju jag fått mig en rejäl motionsomgång.

Av Frejda - 6 juli 2011 08:40


Vattentunnorna är nu fulla och ytan ligger blank. Här speglar sig en fåfäng nyponros lite grand.


En sak som är mindre bra med vattentunnorna är att de blir utmärkta miljöer för mygglarver. Myggor tycker jag inte om.


Någon sa att man kan hälla i diskmedel i vattentunnorna för att göra så att mygglarverna inte kan ta sig upp ur vattnet när de ska flyga iväg som färdiga myggor. Jag gjorde det en gång och så regnade det häftigt, vilket gjorde att det skummade rejält i tunnan. Värsta bubbelbadet för myggor ...


Någon annan sa att man kan hälla i olja, men det blev inget vidare när man skulle doppa vattenkannan för att hämta upp vatten. Det blev riktigt äckligt.


Så jag vet inte - vad gör man om man inte vill ha dessa små mygglarver i sin vattentunna?

Av Frejda - 5 juli 2011 12:30


Nu blommar diverse rosor. Inte för att jag har många, men några finns det. Den orangefärgade rosen ovan (Flora Danica) köpte jag förra året och planterade ihop med lite andra växter för att det ska se fint ut även när rosen slutat blomma - mer om de andra växterna runtomkring finns att läsa i inlägget från förra året. Då såg det lite glest ut. I år har alla växter vuxit till sig rejält och har det rätt trångt. Speciellt alunruten och den japanska starren. Jag får nog dela isär dem lite. Men kul att de trivs.



Nyponrosorna blommar också nu och doftar underbart när man sticker näsan i dem.



Och så min rosa cottageros. Den vita klarade inte vintern tyvärr, men denna satt lite mer skyddad vid växthusväggen. Den tappade ett blad när jag skulle fotografera, så den ojämna formen är mitt fel.


Jag har en Flammentanz också, vid pergolan, men den har inte hunnit komma igång än efter att jag planterade om den och klippte ner den. Jag hoppas den kommer att trivas och leverera många röda rosor.


Årets ros blev tydligen en buskros som heter Stanwell Perpetual. Den kanske man skulle hitta en plats för.

Av Frejda - 4 juli 2011 16:34


Nu har den rostiga mojängen från den gamla köksspisen fått en blomma i sig. Det blev en lobelia i vitt och blått som jag hoppas ska trivas där och blomma överdådigt.



Apropå överdådig - nu kommer riddarsporrarna. De är höga som hus och blommar verkligen fantastiskt vackert i klarblått.



Min lilla örtagård har fått ett tillskott - rosmarinen som jag upptäckte att jag saknade. Den fick bo mellan koriandern och salvian. Nu är sommarens örtpotatis räddad.

Av Frejda - 3 juli 2011 10:22


Ja, så här är de förpackade - de små skotten som jag beställde från Odla.nu. De har klarat resan bra, men man ska nog tänka på att inte låta paketet ligga för länge innan man hämtar ut det. Risken är att de torkar, även om plastförpackningarna de ligger i är listigt utformade så att jorden ska hålla sig på plats.


Det är tre sticklingar av varje sort och jag beställde höstanemon Margarete (rosa om jag inte minns fel), julros (vit och vacker), en temynta som heter Squaw och som får röda frissiga blommor och jätteprästkragen Aglaia som bara är för rolig. Den ser helt galen ut - vit och fransig. Jag beställde dessutom höstfloxen Blue Boy eftersom jag tyckte det skulle bli fint med en blå blomma framåt hösten. Och så en vanlig stäppsalvia (Ostfriesland).


Jag fick med två bonuspaket - den ena var en höstanemon av samma sort som jag beställde själv och så en citrontimjan, vilket är toppen för jag behöver fylla på i timjanförrådet.


Nu ska jag gå och släppa ut dem ur plasthusen de bor i.

Av Frejda - 2 juli 2011 21:19


Igår var vädret återigen varmt och skönt trots hot om regn och rusk. Det var tur för då kunde mina gäster och jag vara ute nästan hela kvällen istället för att trängas i stugan.


Idag har vädret däremot varit sisådär så dagen har vikts åt ren och skär lathet. Trädgården och odlingen har fått vänta lite. Imorse tog jag en rejäl sovmorgon. När jag vaknade upptäckte jag att jag delade kudde med Skruffa. De andra två raringarna gjorde mig också sällskap i sängen.


Idag har jag hämtat ut ett paket från Odla.nu med diverse sticklingar - de flesta perenner. Jag tjuvkikade lite i lådan, men ska ta hand om dem på allvar imorgon. Det blir fint till min nygrävda rabatt och att fylla ut lite i de andra rabatterna också.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards