Alla inlägg under juni 2009

Av Frejda - 19 juni 2009 19:06

En liten titt i en av pallkragarna. Här växer ruccolan helt galet och rädisorna är gigantiska, men fortfarande inte träiga, utan milda, mjälla och goda.


Midsommarkvällens förrätt består av sill och färskpotatis. Min egen hann inte bli klar, eftersom det varit så kallt, men dillen till kommer från egen odling. Nu ska jag gå ner till grannarna och grilla entrecote. Till den fortsätter jag med färskpotatisen och lite vitlökssmör, men det blir också en liten sallad på egen ruccola, egna rädisor och köpetomater med en balsamvinägervinegrette.


Idag har jag förberett för plattläggning i odlingen, gjort en ställning som sockerärterna kan klättra på och planterat klängrosor vid respektive gavel på ladan. Jag hoppas det blir tillräckligt mycket sol för dem där. Det såg lite skuggigt ut.


Vid ena gaveln upptäckte jag en överväxt plattläggning under mossan, så där har man tydligen haft en uteplats en gång i tiden. När jag röjde vidare och tog bort en del ogräs, nässlor och små träd hittade jag en pionbuske som haft det rätt trångt. Den kanske kan komma igång och blomma igen. Plattorna ska jag nog försöka skrapa rena. Kanske kan det bli en uteplats igen.

Av Frejda - 19 juni 2009 10:02

Idag är det midsommarafton och därför passar det bra att visa en blomma, tycker jag. Det får bli en av trädgårdens finaste blommor just nu: en mörklila akleja. Jag har en rosavit också, som jag fått av mamma.


Aklejor kallas också akvilejor. Lite kul-att-veta är att den tydligen är väldigt populär hos humlor. De är den enda insekt som har tillräckligt lång tunga(!) för att nå nektarn i den djupa sporren.


Humlorna älskar för övrigt också mitt gullregnsträd. När man står under det så vibrerar hela trädet av djupt surr.


Det är just nu ömsom sol och ömsom regn, men jag hoppas att det håller uppe så att jag hinner plantera rosorna som jag fick när jag fyllde år. Jag har köpt rosjord och vet åtminstone var jag ska sätta klätterrosorna. Jag skulle också behöva förbereda lite plattläggning i odlingen.


Men nu är det dags att gå till grannen Thea och hjälpa henne med vedboden som hon håller på att bygga. Vi har tänkt byta lite jobbhjälp med varandra, så någon annan dag får jag hjälp av henne.

Av Frejda - 18 juni 2009 20:40

Det har regnat förfärligt mycket sedan en dryg vecka tillbaka. Alla regntunnor är fulla och odlingen är inte direkt i behov av vattning. Det är bara i växthuset jag får bära in några kannor då och då. Kallt är det också. Jag saknar det varma, soliga vädret som vi hade för ett par helger sedan.


Kissarna längtar nog efter fint väder lika mycket som jag, för de senaste dagarna har de mest kurat ihop sig i en stor kissehög på sängen.


Har vi tur så blir det uppehåll imorgon då det är midsommarafton, men på lördag ska det tydligen regna igen. Det gäller att passa på mellan skurarna.


Idag köpte jag 10 jordgubbsplantor till. Jag ska gräva iordning jorden i den andra pallkragen, så kanske jag kan få mumsa goda bär framöver. Jag har faktiskt ätit en egen jordgubbe redan och ett gigantiskt smultron! Men fåglarna är också intresserade så jag har köpt ett nät idag som jag ska lägga över mina välsmakande bär.

Av Frejda - 16 juni 2009 23:54

Idag gick jag ut i odlingen, lyfte på fiberduken och plockade mig en rejäl bunt ruccola och några rädisor.


Det blev en paj med ost och ruccola. Jättegod. Jag gjorde bara vanlig pajdeg och en äggstanning (man kan göra på grädde eller mjölk, 3 dl av det man väljer, 3 ägg, peppar och salt). I pajskalet varvade jag riven ost och rejält med ruccola. Detta gräddades sedan i 200 grader tills äggstanningen stannat och ytan blivit lite brunfärgad. Till det knaprade jag på milda rädisor. Jag tror den kan bli ännu bättre med stark ost. Jag hade bara vanlig mellanlagrad 17-procentig ost. Gott!


Jag har också varit lite nyttig i mina aktiviteter idag och äntligen klippt gräset i två timmar. Det blev så fint.

Av Frejda - 15 juni 2009 20:44

På andra sidan vägen finns ett hav av hundkex. I skymningen lyser de på ett nästan magiskt sätt. De blir fina inslag i alla sommarbuketter man plockar nu och sätter på trädgårdsborden.


I helgen har det inte blivit mycket gjort i trädgården. Dels har vädret varit extremt dåligt de senaste dagarna - regnigt och kallt. Och dels så har jag firat 45-årsdag. De fyrtio gästerna fick bänka sig i kylan under tälttak, men det gick fint med lite varma kläder. Det skulle ha blivit trångt att få plats i stugan med alla.


Jag fick mycket fint i present. Bland annat blommor till trädgården. Jag fick två klätterrosor som ska få bo på ladans gavel, bara jag hittar något som de kan klättra på. Och så fick jag två vanliga rosbuskar, så dem ska jag hitta en plats för. Det känns kul, för rosor saknas helt i min trädgård.


Mor och far bidrog med pengar till en ny bänkspis. Det är välbehövligt för den nuvarande fungerar bara en av plattorna på. Jag fick mycket annat fint och användbart och välljudande och gott och vackert ... Tack allesammans!

Av Frejda - 13 juni 2009 01:05

Det här är min lilla örtagård. Och Lilla Lo, som håller koll på den. Örtagården ligger inte nära odlingen - den ligger nära köket, så att jag kan gå ut och klippa mig en kvist eller två när jag lagar mat.


Den är, precis som växthuset, gjord av min granne Bims gamla fönster. Två tredelade fönster, utan fönster, lade jag på varandra och så fyllde jag de tre delarna med jord.


Där finns nu en del örter som redan är uppe, och en del som är på väg: mynta (till vissa drinkar jag är svag för, och till mynta- och youghurtsås), salvia (till en fantastisk citrusoströra som jag ska bjuda lördagens gäster på), gräslök (till potatismoset eller nässelsoppan), lavendel (till lavendel- och mandelbiscotti), timjan (till massor - den ugnsrostade potatisen t.ex.), rosmarin (återigen: ugnsbakad potatis, eller kanske till lax med apelsin- och rosmarinsås), oregano (också till massor, t.ex. köttfärssåsen eller som väldoftande blombukett när den blommar), dill (färskpotatis!), basilika (hemmagjord pesto - fantastisk!) och persilja (återigen otroligt användbar i så mycket). I örtagården finns även vitlök som jag satte i höstas. Den ska inte skördas förrän i oktober-november i år.


Lilla Lo är en av tre kissar som jag bor hos. Mamma heter Skruffa och syster heter Mini. Alla tre är underbart sällskap, trivsamhet, lugn och ro.

Av Frejda - 9 juni 2009 20:07

Nu har jag skaffat mig ett badrum till torpet! Nåja, en "tvättmöbel" åtminstone. Den får plats i ett oanvänt hörn i rummet, mot dörren som går ut mot hallen, och som jag hela tiden har stängd. Av någon anledning har man tyckt det är bra att ha två dörrar in till det pyttelilla rummet.


Jag älskar mitt "badrum". Lite gammaldags, rostfärgat snirkel och allt i ett: tvättfat, spegel, tvålkopp, krok för handduken. Det finns till och med möjlighet att ställa en liten kanna vatten under tvättfatet, men jag måste hitta en i rätt storlek, för den jag har nu är jättestor.


Då var inomhuslösningen klar. I sommar ska jag försöka ordna en utomhusdusch i något lämpligt hörn av trädgården. En trätrall att stå på, en mörk plasttunna med en duschslang från, några duschdraperier ... det ska väl inte vara så svårt.

Av Frejda - 6 juni 2009 15:01

Jag fortsätter på guldtemat. Nu har jag planterat en liten gulltörel som jag fått av mamma. Jag hoppas den växer och blir stor till nästa år, för de blommar tidigt och lyser upp så fint innan mycket annat kommit igång.


Bredvid gulltöreln står ett fågelbad i form av ett rabarberblad i betong, som min moster gjort åt mig. Det har hängt med i fem år nu. Hoppas bara att småfåglarna får bada utan att bli antastade av små jaktsugna kissar.


Det regnar igen, men jag hann plantera lite annat också, innan dropparna började falla: daggkåpa, lavendel och vårkrage. Tänkte också att jag skulle ta mig ut och ta skydd i växthuset för att sätta en melon som jag fick av mina arbetskamrater när de var här och fikade i veckan. Melonen har en historia, som jag måste be att få en repetition på så att jag kan berätta den här på bloggen.


I väntan på att regnet ska stanna av lite har jag krupit upp i soffan i torpet och förkovrar mig i Impectas frökatalog. Kanske finns det något jag fortfarande hinner så?

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18 19 20 21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards