Alla inlägg under oktober 2010

Av Frejda - 16 oktober 2010 20:36


Varje morgon måste jag ge mig ut på en kort promenad till mitt lilla utedass. Så här års är det ruskigt kallt, men för att kompensera detta så är himlen oftast helt fantastisk att se när solen går upp och skiner på molnen. Det är magiskt.


Som ni kunde se i de två förra inläggen så har en lurig berberisbuske nästlat sig in i min tibast. Jag var och tittade på den idag och inser att berberisen nog håller på att ta över tibastens utrymme helt, så till våren kommer jag nog att kapa några av berberisgrenarna, för jag gillar min fina tibast. Jag smakade - mycket försiktigt - på ett av berberisbären, men det var ingen sensation direkt. Det smakade mest ingenting. Den lilla smak jag kände var inte vidare värst god.



Nu har jag skördat nästan allt. Idag blev det dags för rödbetorna som visade sig komma i alla storlekar - allt från groteskt stora till så små att det inte var någon idé att spara på. Jag tog även hand om mina små kronärtskockor och provade olika varianter på övervintring - vissa får bo i jordkällaren invirade i fiberduk, vissa får bo i växthuset, också med ett täcke av fiberduk och vissa får stanna i landet och ska få lite skydd av halm - och fiberduk om jag har någon kvar.


Rotknölar från dahlior och japansk underblomma är nu nerpackade i jordkällaren tillsammans med ett par pelargoner.Går det så går det.


I pallkragarna lämnar jag nu all blast. Maskarna ser säkert till att den bryts ner och gör lite nytta.

Av Frejda - 15 oktober 2010 20:02


I mitt förra inlägg fick jag kommentarer om att busken jag fotograferat såg ut som berberis. Till slut blev jag osäker, så jag rotade reda på bilderna på busken när den blommar om våren.


Jag är ganska övertygad om att detta är tibast. Jag kan inte få det till något annat om jag jämför med bilder från nätet, t.ex http://www.bioresurs.uu.se/myller/skog/tibast.htm eller Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Tibast. Eller Naturhistoriska museets virtuella flora: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/thymelaea/daphn/daphmez.html.


Här kommer ett par bilder till.



Så här skriver Wikipedia om berberis http://sv.wikipedia.org/wiki/Berberis och så här står det i den virtuella floran: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/berberida/berbe/berbvul.html.

Som sagt - jag kan inte få det till annat än att det är en tibast jag har, men jag kan hålla med om att bären (se förra inlägget) är väldigt "berberisiga". Men jag skulle inte våga smaka på dem.

Av Frejda - 13 oktober 2010 21:19




Så här års har tibasten fått knallröda, blanka små bär och bladverket är höstigt färggrant i rosa-gul-grönt. Jättefint.


Tidigt i vår kommer tibasten att blomma, helt täckt av lila blommor på kala kvistar. Också jättefint.


Så även om det är en stickig buske jag har så sprider den mycket glädje. Och den blir bara större och större varje år. Den kan tydligen bli 1,5 meter hög, men dit har den en bit kvar.


De fina bären är giftiga, utom för en del fåglar som tål att äta dem. Men människor ska nog passa sig för bären. Och för växtsaften och barken och hela växten för allt verkar vara giftigt. Smärtor i mun, hals och mage, kräkningar, diarré, blåsor, salivavsöndring ... Låter inget vidare så jag nöjer mig med att titta, och det är inte det sämsta.

Av Frejda - 10 oktober 2010 21:04


Det är inte många blommor som blommar nu, men astrarna är en. De pyttesmå plantorna som jag satte förra året, och som då inte var högre än 20 cm, är nu en meter höga.



Ringblommorna blommar också nu, trots att jag sådde fröna extremt sent. Jag hade en påse blandade ringblomsfrön så de ser lite olika ut - väldigt charmiga där de växer under den höga jordärtskockan.


Kom att tänka på att det kanske skulle se lite fint ut att så ringblommor i samma rabatt som astrarna. Lila och gult skulle vara häftigt ihop.


Andra blommor som blommar nu är kärleksörten, en av mina rosor, dahliorna (men de lär inte klara veckan för det ska bli minusgrader på nätterna nu) och solrosorna. Inte så många blommor men de som finns är fina. Och så är det som om hösten kompenserar med alla vackra färger i träden.

Av Frejda - 9 oktober 2010 19:47


I somras investerade jag. Jag funderade länge och väl, sparade ihop pengar till halva kostnaden och köpte sedan min Mantis med betalning av andra halvan av kostnaden uppdelad på 12 månader räntefritt.


Vad är då en Mantis? Jo, en liten trädgårdsmaskin som kan fräsa upp jorden i landen, rensa bort ogräs, lufta gräsmattan, riva mossa, kantskära vid rabatterna och plöja upp potatisfåror. Den är liten och lätt (9 kilo) och otroligt stark och effektiv. Jag är så nöjd.


Min morfar hade en likadan, men med 2-taktsmotor. Den har min mamma fått ärva, men den är rätt sliten nu och jag tror inte hon använder den så mycket. Men morfar visste vad han gjorde, så det kändes tryggt när jag skulle köpa den. Dessutom rekommenderade min granne Tony den lilla maskinen, för den är det enda som biter på deras kompakta lerjord. Det är också Tony som hjälpte mig med slutmonteringen och visade hur man använder den.



Det kanske inte syns så bra på bilden, men till vänster har jag provkört Mantisen och den går som en dröm - river igenom jorden rejält. Det tog bara en halv minut att fixa detta. Underbart.


Nu är min fantastiska maskin rengjord och inställd i ladan i väntan på vårbruket.

Av Frejda - 5 oktober 2010 21:12


Nu börjar det bli dags att rädda vad som räddas kan. Igår var vissa av bladen på squasplantorna lite lätt angripna av frost.


Jag plockade då de sista squasharna - stora som små. Det blev den lilla hög som ligger på mitt symaskinsbord i pergolan. Eftersom sista gurkan nu gått åt, så kör jag istället små squashar som tillbehör till lunchlådorna. Jättegott.


Krassen slingrar sig fortfarande överallt, obekymrad om eventuell frost. En lång krassearm sträcker sig in i pergolan och ser ut att vilja gripa tag i bordet. Eller kanske vill den gripa tag i min lilla kisse? Akta dig, Skruffa!


Nu är tid att ta frön. Vallmo, tagetes, rudbeckia, ruccola, sallad och annat ... Jag ska byta lite med vännen Isabell som redan försett mig med fyra melittafilter med spännande innehåll.

Av Frejda - 4 oktober 2010 18:58


Vill man ha mera jordgubbar får man planera och jobba lite. Det är inte ett speciellt avancerat projekt, men det kräver ändå lite pyssel. Av gamla brädor som jag hittade i ladan skruvade jag ihop en ram, som jag sedan oljade in.


Sedan grävde jag bort lite ogräs, luckrade upp jorden lite, vände ner träaska och planteringsjord och lade dit ramen.



Sedan nitade jag på markduk. Förhoppningsvis kommer den att hålla ogräset i schack. 



Sedan så hämtade jag revor med nya plantor från mitt gamla jordgubbsland. Jag tog förstås den sort som jag vet ger största gubbarna. Jag klippte hål i markduken och planterade plantorna i hålen. Längst ner i ena kanten blev det också lite smultronplantor.


Jag har ytterligare en idé som jag ska prova nästa sommar. Idén kommer från en trädgårdstidning: Man trycker ner ett armeringsjärn så djupt i marken att det sitter bra. Sedan trär man på terrakottakrukor genom hålen de har i botten. De lutar då lite åt olika håll och staplas på varandra. Sedan fyller man med jord och planterar jordgubbsplantor på höjden. Kanske en flagga i toppen? Med en jordgubbe på?

Av Frejda - 3 oktober 2010 21:38


Jag blev så glad när jag hittade dessa på en av mina kronärtskocksplantor. Jag trodde inte det skulle hinna bli några i höst. Nu håller jag tummarna för att de hinner växa till sig lite innan frosten kommer. Den största är som en knuten näve i storlek. Kanske, kanske ...


Jag har försökt läsa på lite om kronärtskockor, men vet inte om jag blev så mycket klokare. Det finns tydligen en sort som heter "Herrgård" som är flerårig i zon 1. Resten av sorterna ska tydligen bara vara ett-åriga. Men den jag har heter "Green Globe" (tror jag det var) och på påsen står det att den är flerårig, men oftast odlas som ett-årig. Vad betyder det egentligen?


Jag ska i alla fall göra ett försök med övervintring. Vissa ska få bo i jordkällaren i krukor och vissa ska få stå kvar ute på landet. Man ska tydligen klippa ner stjälken så att den är ca 20 cm hög, täcka med löv, halm eller vad man har och sedan får man hålla tummarna och vänta på nästa år.



Kanske inte den bästa av bilder, men det var väldigt gott. Än kan man grilla. Detta är ekologiska grillskivor från närliggande Svansgård som jag marinerat i rödvin, lite olivolja, peppar, skivad vitlök och färsk rosmarin, oregano och timjan. Väldigt gott med lite potatisgratäng, sallad från pallkragen och tomater från växthuset.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards