Senaste inläggen

Av Frejda - 23 november 2012 20:51


Sista två squasharna. De blir nog hönsmat till helgen. Och så en skål med olika sorters chilli som torkar. Vackert med gult, rött och grönt som nästan blir bränt i färgerna. Gott är det också.



Min älsklingskyckling börjar bli stor. Här är han två dagar gammal med näbben full med äggula, och ungefär 3,5 månad gammal. Supersöt och ursnygg.

Av Frejda - 12 november 2012 21:23


Det verkar som om Lilla Pip Punkballerina är en Lilla Pip Punkballerino. Det ser ut som om det håller på att utvecklas en knöl över näbben och frisyren börjar bli lite mera hockeyfrilla än punk.



Pipen är dessutom väldigt stor - just nu större än sina mammor trots att han inte är fullvuxen än. Så det bidde nog en tupp.


Men i sådana fall en mycket tjusig tupp. Färgen är kraftigt brunspräcklig och på kinderna lyser turkosblå fläckar. Nu vill jag bara höra ett kuckeliku också, så är saken biff.



Tor, Freja, Siv och Lilla Pip Punkballerino har fått rumsgrannar. I rummet intill bor dessa raringar.

Av Frejda - 10 november 2012 20:58


Min jättestora fåtölj har fått gett plats åt två superfina emma-fåtöljer som jag fått från goda vännerna i Sollentuna. Nu har jag två sittplatser istället för en. Dessutom passar de så himla bra in i miljön.


Den gamla fåtöljen bor nu inne i stan hos en kompis.


Jag måste fundera på hur jag får kissarna att låta bli att kloa på fåtöljerna. Kanske sy ett överdrag till dem som jag sedan kan dra av när jag får finbesök.


På min säng bakom fåtöljerna ser man en del av allt det jag tvättar så här års. Lakan, filtar, dukar, sofföverdrag, kuddöverdrag, gardiner, mattor. Skönt att få bort lite röklukt ur textilierna.

Av Frejda - 4 november 2012 10:26


Alla mina morötter blev igår till morotsjuice. En del av den blandade jag med äpplejuice - allt pressat i min råsaftcentrifug. Så himla gott.


Till det måste man ju äta något och det blev focaccia:


Lös upp 25 gram jäst i 1 tsk salt och 3 dl ljummet vatten. Tillsätt 7 dl mjöl. Låt jäsa i 40 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper eller i en oljad form. Låt jäsa ca 30-35 minuter. Tryck ner kärnfria grekiska oliver här och var. Tryck lite extra hål i degen. Ringla över citronolivolja så att den samlas i hålen. Strö över finklippt färsk rosmarin (torkad går säkert också bra) och rejält med flingsalt.


Grädda sedan i 15-20 minuter. Skär i bitar och ät ljummen.


Nu är hösten nästan förbi och vi nosar på vintern. Detta är inte min favoritårstid. Jag tycker inte om mörkret och kylan och det är långt till odlingssäsongen. Så här års går jag i ide - kryper ner i soffan och drar täcket över mig. Läser gamla trädgårdstidningar och trädgårdsböcker och tittar på dito dvd-filmer som jag köpt.


Men det blir lättare efter vintersolståndet då dagarna börjar bli längre igen.

Av Frejda - 1 november 2012 09:43


En av hönorna - oklart vem (jag måste se äggen på nära håll för att veta) - har börjat värpa igen!


Hoppas kunna åka och hälsa på dem nästa helg och pussa på den duktiga. Om den andra hönan också varit duktig så får också hon en puss förstås. Eller ... hon får nog en ändå i uppmuntrande syfte. Hoppas också det finns några ägg som jag kan ta med mig hem då och smaska på.


Bilden är inte min egen den här gången - det är Lillsyrran, tillfällig hönsmamma, som tagit den.

Av Frejda - 31 oktober 2012 20:38


När jag var ute i torpet för ett par helger sedan så passade jag på att ta lite höstbilder. På marken låg fortfarande många äpplen kvar, så jag kunde plocka en påse till hönsen. Resten kommer att gå åt till våren för fåglarna och rådjuren äter av dem.



Bäcken som delar av mot grannarna Åsa och Tayeb (mitt gamla hus) var full med vatten. Det var allt regnet som gjorde att den såg ut som en kanal i Venedig.



Rabatterna vid torpstugan vissnar ner. Där växer kärleksört, dagliljor och allium. Bladen ligger ner nu och skiftar i gult.



Jag vet inte vad denna växt, som bildar häck mot grannen, heter. Kanske är det häggmispel? Någon som vet?


Hursomhelst så ser bladen ut att glöda i solen nu. Svårt att återge med ett foto, men det är vackert. Som guldpengar i grenarna.



Inte hos mig utan hos grannen Thea. Äpplen och fläderbär på en gammal bräda.



I odlingen har pallkragarna fått täcken av bladrens efter skörden. Alltid ger det väl något tillbaka till jorden inför vårens sådd och plantering.

Av Frejda - 26 oktober 2012 19:15


En del av tomatskörden är nu räddad på det här viset. De gröna tomaterna eftermognar snabbt och jag var tvungen att ta hand om dem. Så jag skar dem i skivor och torkade i ugnen, typ 90 grader i fem timmar.


De torkade tomaterna varvade jag sedan i en burk med blad från min stora rosmarinplanta. Över det hela hällde jag olivolja. Jag hade inte tillräckligt med vanlig olivolja så jag fick fylla på med citronolivolja och en chiliolivolja. Jag kan lova att den blandningen är god.


Jag har nu världens godaste frukostmackor. Grovt bröd i två delar som jag lägger kumminosten Conny från Ostbiten i Granhammar mellan, och toppar med mina egna torkade tomater innan jag klämmer ihop det hela med överdelen av brödet. Gudomligt.

Av Frejda - 21 oktober 2012 21:05


Idag hälsade jag på hönsen hos syrran. Hade med mig lite hönsfoder, träspån, äpplen och bröd. Lilla Pip Punkballerina har blivit så stor, men är fortfarande lika nyfiken.



Tor håller koll på de andra tupparna utanför.



Freja har inte världens snyggaste frisyr just nu, men jag tror jag vet varifrån Lilla Pip Punkballerina fått sin nyfikenhet ifrån.



Sivan är lite mer ondulerad i håret.


Jag hoppas de ska komma igång och värpa lite nu. Jag vill så gärna mumsa på deras goda ägg.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards