Alla inlägg under juni 2011

Av Frejda - 12 juni 2011 22:34


Nu är min lilla paviljong uppe. Den krävde lite pyssel (tack, Thea!), men med benägen hjälp av en liten ritning och det sista i en box med Roodeberg rödvin (gott) så fick vi upp den, trots knottanfall.


Jag hoppas den står emot vindar mer än mitt gamla partytält. Fin är den i alla fall! Här ska fikas många gånger i sommar, och den kanske till och med får tjänstgöra lite nästa helg när jag fyller år och firar lite med släkt och vänner. Det blir inget stort kalas, för jag fyller väldigt ojämnt - 47 år.

Av Frejda - 11 juni 2011 21:42


Idag blev jag riktigt överraskad. Jag hittade en övervintrad kronärtskocka mitt ibland ogräset. Det fanns en plätt med riktigt mycket tistlar, nässlor, gullris och smörblommor - och mitt i den satt den lilla övervintraren.


Den ska nu vårdas ömt och jag hoppas att den har en bättre chans att hinna ge skockor än de jag frösått och planterat ut. Överlevaren är ca 30 cm hög. Det är 10 cm högre än de andra.



Potatisen växer så det knakar. Verkligen dags att kupa på eller lägga halm runt plantorna.



Jag älskar aklejor. De finns i många fina färger - lila, blå, rosa, röda, vita. Och jag tycker det är fantastiskt att de ser ut som vackra fåglar som vänder näbbarna mot varandra.


 
Av Frejda - 11 juni 2011 13:04


Nu skulle det vara Sveriges Nationaldag för färgerna går i gult och blått.


I bakgrunden mitt blommande gullregnsträd. Det mår inte så bra fläckvis. Förrförra ägaren har nämligen försökt hålla ihop de olika stammarna med en kraftig vajer, men han använde aldrig något snällt mot själva grenen, typ brädbitar, för att fördela trycket, utan drog vajern direkt runt stammen. Detta gör att vissa grenar och ett par stammar är helt döda nu. Jag funderar på om jag ska såga bort dem eller om de ska få vara kvar och jag istället ska försöka få någon klättrande blomma, typ klematis, att täcka stammen med fina blommor istället.


Runt flaggstången växer det där ogräset som jag skrev om i förra inlägget - mina "triffider". Det blommar just nu fint med blå blommor och plantorna är högre än vad jag är. Men när de slutar blomma ska jag nog försöka dra upp plantorna. De kommer ju igen, oavsett vad jag gör.



Första squashen är på väg! Det är den lilla gula saken. Bakom sitter ytterligare ett minimalt litet gult ämne. Det är mina försådda plantor med gul squash som nu börjar producera. De gröna squashplantorna överlevde ju inte en kall natt, men jag fick några små plantor från mamma som jag satte. De ligger lite efter men har nu bonat in sig och växer sig starka.

Av Frejda - 7 juni 2011 21:11


Ett av de värsta åskvädren jag varit med om har nyss passerat över torpet. Jag brukar inte vara åskrädd alls, men nu hukade jag under varje blixt och stugan vibrerade av mullret som följde. Kissarna gömde sig under sängen. Jag tänkte nästa göra dem sällskap där. Tack och lov så drog ovädret bort efter en stund.


Igår hade jag trevligt besök av kamrater som jag inte sett på länge. Vi satt och försökte komma på vad ogräset på bilden heter. Det blommar riktigt vackert nu, med en underbar blå färg, men senare blir de inte så tjusiga och de är fullständigt omöjliga att bli av med. Någon som vet namnet (jag kallar dem för triffider från yttre rymden ...)?



Min lilla uteplats vid växthuset har fått lite blompynt nu i form av en röd sommardahlia. Idag fick jag också några rotselleriplantor av en arbetskamrat som ska ner i en av pallkragarna. Spännande - det har jag aldrig odlat förut.


Idag behövde jag inte vattna, för det skötte regnet om. Jag är oerhört tacksam för de sex lediga, soliga, varma dagarna som var, men även för regnet som kom idag.

Av Frejda - 6 juni 2011 23:00


Vännen Görel säljer massor med speciella saker. Denna groda kunde jag bara inte motstå. Den kommer att göra sig fint i odlingen.



Fler grodor. Dessa kan man gå på. Eller använda som underlägg. Jag har ännu inte bestämt mig för hur de ska användas, men det kommer ...   De är fina, i alla fall, tycker jag.


 

Nationaldagen avslutades med grillat och vino. Inte så dumt.

Av Frejda - 5 juni 2011 21:41


Ett litet bi jobbar i min blommande ramslök. Bladen smakar verkligen vitlök (och andedräkten blir därefter) men det är gott. Dessvärre tappar ramslöken smaken rätt fort om man värmer upp den.



Jag har satt ranunkler. Jag hoppas så att de tar sig och kommer upp för de är så himla fina, dessa blommor. Man satte något som såg ut som små torkade spindlar. Lite läbbigt för en anakrofob som jag ...


Hoppas det finns liv i dem. Det blev brandgula och rosa ranunkler och de får bo vid pergolan.


Det börjar bli dags att gräva nya rabatter för nu har jag nog satt och sått överallt i de rabatter som finns.



Lite av dagens pyssel - de tre sista pallkragarna är på väg att bli färdiga. I en sitter nu ett gäng purjolökar. I de andra två ska det bli gul och röd lök, men jag behöver lite mer jord och sättlök.


Jag satte också upp en ställning av pinnar för sockerärterna att klättra på. Bakom västhuset lade jag dit ett gäng plattor av alla dem jag fått av snälla vänner. Underarbetet var obefintligt, men jag lade dit lite markduk och lade plattorna ovanpå dem. Kanske stoppar det lite ogräs och det ser åtminstone lite bättre ut än bara bar mark med diverse ogräs.

Av Frejda - 3 juni 2011 23:39


 Nu har mina vita irisar slagit ut. De är fantastiska! Tack, Carina i Nynäshamn, för att jag fick norpa dem från din trädgård.



Nu är Tysslingedagen avklarad. Frejda har sålt bröd, kakor och sylt och haft fik och besökarna har vällt in. Jättekul!



Pengarna från Tysslingedagsförsäljningen går alltid till trädgård och odling. Eftersom mina gurkor förfrusit sig i växthuset en kall natt så köpte jag en ny planta slanggurka. Jag tog bort dem som inte klarat sig, sparade den enda som överlevt och planterade den nya. Det är lite skillnad på dem. Den köpta i förgrunden och min stackars taniga överlevare i bakgrunden.


Tomaterna har jag inte heller haft tur med. Alla plantor dog. Så jag har fått några och nu köpte jag två plantor - en med bifftomater och en som heter Money Maker, som ska ge vanliga normala tomater. Jag tror att jag får fler från grannar och vänner.


Några blommor blev det också ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23 24
25
26
27 28 29 30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards