Alla inlägg under juli 2010

Av Frejda - 15 juli 2010 22:56


Utsikt från mitt kök mot en regnig dag. Jag kan inte låta bli att tänka att har man bara tak över huvudet så gör det ingenting om det regnar. Det är rätt mysigt. Ibland. Men jag måste erkänna att jag älskar sol.


Nu far jag till Bohuslän på några dagar och hälsar på goda vänner så det blir tyst på bloggen ett tag. Men när jag kommer tillbaka är det nog dags att rensa ogräs igen. Och så kanske jag kan slutföra växthuset så att ni får se det. Och påbörja mitt lilla "bygge" i nya odlingen. Och ... jag skulle kunna fortsätta i alla evighet med alla projekt som snurrar i mitt huvud. Så många idéer, så lite tid.

Av Frejda - 14 juli 2010 23:14


När jag ligger och läser på gräsmattan i trädgården är detta utsikten som möter mig när jag tittar uppåt. Mina bastanta björkar viftar med löven. Fridfullt och vackert.


Idag kom det fina vädret tillbaka men utan det tropiska trycket. Jag passade på att klippa gräsmattan som fläckvis inte alls behövde klippas och fläckvis hade passat på att växa med flera decimeter. Den växer väldigt underligt när det är så här torrt. Och så verkar det vara med allt. Vissa av mina växter växer så det knakar, andra ser lite trötta ut.


Idag blev det gamla hederliga pannkakor till lunch, med den hemkokta jordgubbssylten och vaniljglass. Gott!


Och ogräset har fått sig en duvning i odlingen. Inte alla rabatter men de flesta och det värsta.

Av Frejda - 13 juli 2010 20:59


Nej, bilden är inte suddig. Det är regnet som äntligen kom som suddar till det. Bra för odlingen.


Med regnet kom ett fantastiskt åskväder som varade i över fyra timmar. Det rullade fram mot Kilsbergen och tillbaka igen, gång på gång, över mitt lilla torp.


Och jag gjorde det jag alltid gör när det åskar: sov. Det är något med trycket som gör att jag bara måste få sova.


Men innan åskvädret kom hann jag i alla fall måla lite blad på några brädor i takstolen i växthuset. Och såga till en takfotsbräda som jag ska montera den nya hängrännan på. Den hann också bli målad en gång. Men när det gäller ogräsrensningen så kom jag inte långt innan regnet kom. Jag hann bara med örtagården. Hoppas på fint väder imorgon, för då måste jag också klippa gräset.

Av Frejda - 13 juli 2010 00:05


Min "lilla" anhopning av praktlysing prunkar nu med all sin kraft och förstärks av blåklockor i både lila och vitt. Klockorna är förresten överallt och just nu så är de jättefina, men när blomningen är över ser de rätt trista ut. Så jag får passa på att njuta nu.


Det blev både jordgubbssylt och flädersaft häromdagen och växthuset är nu grönmålat i värsta värmen. Det som kvarstår är lite dekorationsmålning på en del brädor och så ska jag sätta upp en takfotsbräda så att jag har något att montera den nya, fina, svarta hängrännan på. Därefter så kommer det bilder på hela härligheten här - före- och efter-bilder. Jag börjar känna mig rätt nöjd.


Jag är däremot inte nöjd med ogräsutvecklingen i odlingen så imorgon får det bli rensning - oavsett om vi slår nya värmerekord eller ej.

Av Frejda - 10 juli 2010 23:00


Idag måste ha varit sommarens varmaste dag. Det gick inte att göra något överhuvudtaget i värmen, så jag gömde mig från solen en stund i torpstugan och kokade lite jordgubbssylt. Det var svalare inne än ute. Mycket svalare.


Jordgubbssylten gjorde jag på enklast möjliga sätt: jordgubbar och syltsocker. Det är första gången jag provar det så jag får väl grädda pannkakor någon dag och testa sylten.


Jag hann i alla fall bjuda ner grannarna på en fika med sista rabarberpajen från i våras och glass till den.


Imorgon ska växthuset målas, om solen inte gassar som den gjorde idag. Och så ska jag nog göra den årliga flädersaften.



Av Frejda - 9 juli 2010 22:53


Riddarsporrarna blommar - ståtliga och höga och väldigt, väldigt blå. Av någon anledning är det väldigt svårt att ta bilder av blå blommor. Den intensiva blå färgen man ser i verkligheten vill inte fastna.



Schersminen blommor också - och doftar fantastiskt. En av mina gigantiska schersminbuskar är alldeles översållad med vita, vackra blommor.



Och så nyponrosorna förstås. Buskarna ser inte mycket ut för världen när de inte blommar. Är ganska spretiga och taggiga och osammanhängande. Men nu är de så vackra. Skära, täta blommor som doftar i kvällningen.


Idag har jag börjat mäta och planera för en enkel liten sittplats i trädgården med tak som skyddar mot sol men inte regn. Får se om det blir något av den i sommar.

Av Frejda - 7 juli 2010 22:34


Idag gassade solen och jag har haft närkontakt med olika representanter från djurriket. Detta är den trevligaste - Mini, som slappar i skuggan alldeles nära mig när jag avrundade dagen i solen med en bok.


En annan besökare som dök upp när jag satt i solstolen var en igelkott som spatserade rakt mot mig och under stolen. Jag försökte mata honom (henne?) med en ostbåge, men det dög inte. Antagligen var igelkotten mest sugen på vatten.


En betydligt otrevligare kontakt med djurriket drabbades jag av när jag skulle klippa mig några pinnar i skogen för att ha som bågar i de nya pallkragarna. Jag stegade raskt mot målet och forcerade en djungel av nässlor, gräs och ett ogräs som klistrar sig fast på kläderna. Jag måste ha klivit i något slags bo med stickande insekter, men hann inte se vad det var (getingar, bin eller något annat?) för jag sprang för allt vad tygen höll alltmedan de små arga insekterna stack mig i ändalykten. Jag är inte så snygg där just nu. Och ont gjorde det.


Jag kom, hursomhelst, hem med tillräckligt många pinnar och har fixat till bågarna på de nya pallkragarna nu så att växterna får lite mer takhöjd att växa i.


Solen sken som en tokig idag med. Så här såg det ut:


  

Av Frejda - 6 juli 2010 20:36


Idag har jag byggt en liten - ytterst liten - stenmur av de kalkstenar som jag grävt upp ur den nya odlingen och sådana jag hämtat från lite varstan. Den blev väl cirkus 1,5 meter lång och en halv meter hög. Hittar jag mer stenar som passar kanske den kan få bli större.


Jag har också grävt ytterligare en bit i rabatten, levererat två skottkärror ogräs till gruvhålet och planterat alla de plantor jag fick med mig från Nynäshamn. Det känns tryggt att ha dem i jorden så att de nu kan ägna sig åt att växa och bli stora och vackra.


Kvällens jordgubbsskörd var nog i tvålitersklassen. Det blir mums till frukost.


Idag var det lite kallare och blåsigare, men det var ganska bra när man skulle gräva. Min vana trogen avslutade jag kvällen i solstolen som jag ärvde efter min farbror Sven-Erik, med en god bok. Till denna njutning intogs en Bombardier.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7
8
9 10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24 25
26 27 28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards