Alla inlägg den 3 juli 2010

Av Frejda - 3 juli 2010 23:50


Nykomlingarna från Löta (och ett tillskott från Tant Grön i Vintrosa) har nu tagit plats i rabatten. Solen låg på så det var svårt att ta en rättvisande bild och bakgrundens gröna presenning kan man kanske fantisera bort.


Hursomhaver: grunden är den starkt aprikosfärgade tehybridrosen Flora Danica, som blir ca 80 cm hög. Den fick sällskap av några växter som ska bli grundstommen för denna lilla samling, dvs. när rosen inte blommar så ska bladverket runtomkring vara intressant och fint att titta på.


Bakom rosen står en rödbladig perukbuske som heter Royal Purple. Den kan bli 2-3 meter hög, så på sikt kommer jag nog att behöva flytta ut växterna runtomkring så att den får plats. Framför och lite till vänster sitter rödbladiga alunroten "Rachel". Den blir ca 50 cm hög och kommer att blomma med små, små rosa blommor.


Det höga gräset till höger heter kärleksgräs och jag har ingen aning om hur högt det blir, men jag blev förälskad i de fina vipporna. Nedanför det och till vänster om rosen och alunroten sitter japansk starr "Ice Dance" och det som sticker fram en liten gullövad kvist är faktiskt ett litet träd - en guldalm som heter "Wredei".


Högt och lågt, lite olika färger, men de passar ihop, och olika struktur på blad och kvistar. Jag tyckte det blev fint.


Jag ska försöka ta en bättre bild när ljusförhållandena är bättre.

Av Frejda - 3 juli 2010 13:08


Igår gjorde jag en trevlig utflykt till handelsträdgården i Löta utanför Eskilstuna tillsammans med trädgårdsintresserade Lena.


Vi lyssnade till ett föredrag om rosor, eller rättare sagt vad man ska tänka på när man planterar rosor. Bästa rådet var att tänka på grundstrukturen runtomkring - det som dels lyfter fram rosen och som sedan är det som gör planteringen intressant även efter att rosen slutat blomma. Det handlar om buskar, gräs, små träd, låga plantor som tillsammans skapar ett blickfång.


Vi fick se olika färgkombinationer och jag blev förälskad i en kombination med perukbuske med blodfärgade blad, ihop med en liten limegrön alm, en starkt orangefärgad ros, några låga "stödväxter", varav en var ett grönt, lågt gräs. Jag handlade förstås och idag ska jag gräva vidare i min rabatt och plantera dem, så de kommer på bild. Kanske redan ikväll.


En annan färgkombination som var väldigt fin var lavendel ihop med limegrönt, typ den friska färgen av blommande daggkåpa. Så det kan nog bli något sådant i min rabatt också.


När vi lämnade Löta noterade jag att de sålde praktlysing i små krukor - ett par stänglar i varje kruka för ca 45 kronor styck. Jag tänkte då på min gigantiska anhopning av praktlysing som jag har i trädgården (se bilden). Undrar vad den kan vara värd ...


Utflykten avslutades i Lenas fina trädgård där hon och mannen gjort olika små rum. Jag tyckte väldigt mycket om ett "stenrum" med en kombination av stora stenar, plattor, grus och sjösten. Växterna, som var ganska strama, livade upp och bröt av mot stenen på ett jättefint sätt.


Nästa "rum" var en stor kontrast mot det första - ett mörkt, lummigt, grönt rum med mycket skugga och en liten sittgrupp i vitmålat smide där vi kunde sitta och svalka oss med limedricka denna väldigt varma och soliga dag.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7
8
9 10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24 25
26 27 28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards