Alla inlägg under maj 2012

Av Frejda - 18 maj 2012 22:31

 


För tjugonde året i rad gick Tysslingedagen av stapeln - en konst-, kultur- och hantverksrunda i Tysslingebygden. Det är fantastiskt vilken skaparkraft det finns ute i stugorna.


Jag slog ihop mig med grannen, som vanligt, kallade in syster (på bilden) som pålitlig hjälpreda och sålde bröd och sylt och marmelad som vanligt. Hembakat förstås. Och sylten och marmeladen var gjord på bär från min trädgård.



Några plantor slank med i år också. Praktlysing, smultron, jordgubbar, malört och chilli.


  


Idag har jag hämtat byggmaterial till hönsgårdsbygget. Hönshuset är levererat och väntar på montering. 2 juni är det hönsbytardag så då följer jag med syrran och införskaffar mig förhoppningsvis tre små hönor som ska bo hos mig i sommar. Det ska bli så mysigt.

Av Frejda - 14 maj 2012 23:25


I ett halvår har förberedelserna för Tysslingedagen - som går av stapeln på Kristi Himmelsfärdsdagen varje år - pågått. Jag har kokat sylt och marmelad, satt små pappershättor på burkarna och klistrat etiketter. Jag har bakat kladdkakor, biscotti, grahamsbaguetter och råglimpor. Jag har också bakat kakor och bullar till kaffeserveringen som vi har.


Jag säljer också Frejdas kok- och bakbok, örtpinnar som jag gjort i keramik och plantor från trädgård och frösådd (chilli, smultron, jordgubbar, malört och kanske praktlysing). Jag har också en del växtfärgat garn som jag ska se om någon vill ha.


Tältet är uppe och möblemanget kommer på plats på onsdag kväll. Sedan är det bara att köra.

Av Frejda - 13 maj 2012 10:25


Jag är väldigt glad att jag köpte min lilla trädgårdsmaskin Mantis. Liten och lätt och smidig. Fräser upp jorden på nolltid.



Här är den utvalda platsen för årets lilla potatisland. Jag har haft ytan täckt av en presenning sedan förra året, men den hade blåst av så en del gräs hade fått fäste, liksom några hallonplantor.



Fräst och färdigt. Potatisen i fårorna. I år inte så många som förra året. Jag tänker mig ha lite färskpotatis till sommarens middagar, men vill inte stå i leran i höst och gräva upp potatis som jag knappt har plats att förvara i vinter.


Jag passade på att fräsa upp två små land till - mindre än detta. De kan nog bli kronärtskockor i ett av dem.

Av Frejda - 12 maj 2012 12:01


Jag är väldigt svag för fina saker som dessutom är användbara i trädgårdsarbetet. I veckan var jag på snabbesök i Botaniska trädgården i Göteborg. Det regnade och jag var ganska ensam där, men jag hann se en del i alla fall och besökte också butiken.


Där hittade jag denna fina snörrullehållare. Den matchar min fina dörrknackare, som jag fick av grannarna för ett par år sedan.


Idag regnar det igen och är fortfarande kallt, men jag har några uteuppgifter som måste lösas: byte av tunna i min separettoalett, fräsa upp ett potatisland och sätta potatisarna och fräsa upp lite annat. Sedan blir det nog inneaktiviteter: städa och fixa etiketter på alla sylt- och marmeladburkar som ska säljas på Tysslingedagen nästa vecka.


Det ska bli finare väder imorgon, så då hoppas jag på att kunna ordna till jorden i pallkragar och växthus.

Av Frejda - 9 maj 2012 21:11


I regnet som faller har mitt tulpanträd börjat veckla ut sina löv. Det finns hopp om vackra blad igen och jag är glad att trädet klarat ännu en vinter.



Narcisserna blommar i gult och vitt - också regntunga.


Jag hoppas det torkar upp lite till helgen för då vill jag ta hand om mina pallkragar. Och rensa lite i rabatterna.


Jag lär också pyssla lite inför Tysslingedagen. På Kristi himmelsfärdsdagen är det dags att sälja hembakat bröd och hemkokt sylt och marmelad gjord på bär från trädgården, förstås. I år finns nog Frejdas kok- och bakbok till salu igen, och lite plantor. Och så tänkte jag se om någon vill köpa växtfärgat ullgarn. Som vanligt har vi kaffeservering. Har ni vägarna förbi - välkomna till station 5.

Av Frejda - 6 maj 2012 23:02


Dags igen - årets första gräsklippning. Gräsmattan började se lite väl ofriserad ut, så nu har jag obarmhärtigt gått fram och mejat ner alla scilla och andra vårblommor. Men det blev fint.


Det är få saker som är så tunga att dra igång som en gräsklippning. Den tar alltid mellan 2,5-3 timmar. Å andra sidan så är det få saker som ger så omedelbar tillfredsställelse som just det.



Se så fint det blev. Förra året klippte jag 8 maj för första gången, så det var ungefär samtidigt som i år.


Dagen har också ägnats åt att olja in valda delar av växthuset och en del utemöbler, plantera om alla tomatplantor och ge kissarna fästingmedel, för nu kommer de, de små otäckingarna.


Inatt var det supermåne, men jag missade allt. Sov så gott. Man gör det härute i stugan.

Av Frejda - 5 maj 2012 17:11


Denna treenighet - den lilla rabatten med den raserade muren, tulpanträdet och liljekullen - bestämde jag mig för att göra en enda rabatt av på trädgårdsplaneringskursen. Den blev verklighet under lördagen.


Vädret var iskallt så det var skönt att jobba och gräva, men bra tungt att köra alla grästorvor till gruvhålet.



Till slut var det färdiggrävt och jag hade hällt på ett par säckar med hönsgödsel (som jag fortfarande känner doften av i mina kläder) och blandat upp med lite ny jord.



Pionerna som växte där jag ska ha mitt hönshus. De har levt ett liv i skugga med stor konkurrens från andra växter och jag har inte sett dem blomma någonsin. Jag tänkte ge dem en ny chans i nya rabatten.



Här har de fått nytt hem i nya rabatten. Nu håller jag tummarna.


Det som kvarstår är att sätta dit en avgränsare mellan rabatt och gräs. Det blir troligen ett aluminiumband. Jag kör med dem tills jag bestämt mig för var jag ska ha mina rabatter. Då kan det kanske bli kantsten.


Och naturligtvis så behöver jag hitta fler perenner till denna rabatt. En del kan jag nog hämta från egna rabatter, men om någon av er har något som ni vill bli av med så hör av er.

Av Frejda - 5 maj 2012 16:29


Jag bestämde mig till slut för att köpa ett litet hönshus istället för att bygga ett. Det är flyttbart, om jag skulle ångra mig rörande plats eller hönssatsning överhuvudtaget. Det är smart konstruerat och det är jättefint.


Jag har lånat båda dessa bilder från Granngården, som säljer hönshuset, så det är väl inte mer än rätt att jag talar om det och dessutom länkar till deras hemsida: http://www.granngarden.se/product/h-nshus-hobby-105x100x108cm.


Hönshuset är väldigt litet, en dryg kubikmeter, men jag kollade Jordbruksverkets hemsida om regler och enligt dem ska man kunna ha nio hönor på denna yta. Och jag ska ju bara ha tre, så jag hoppas det fungerar.



Här ser man hönshuset utan värprede och sittpinnar. Man kan öppna taket och förvara lite småsaker där. Man vet ju aldrig vad som kan behövas.


Det kostar lite mer än det skulle kosta att bygga ett hönshus, men att bygga ett skulle ändå gå på en del med plintar, reglar, brädor, tak, färg, och dessutom slipper jag byggjobbet. Och, som sagt, man kan flytta på det här hönshuset.


Jag kommer att bygga en hönsgård runt den, som blir ca 6 kvadratmeter, och när jag är hemma så öppnar jag helt enkelt dörren till den och släpper ut dem i full frihet i trädgården.


Mycket sand ska de få, så de kan sandbada och sprätta runt lite. Och så en vattenautomat och en foderautomat, förstås. Hoppas de kommer att trivas.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18 19 20
21
22 23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards