Direktlänk till inlägg 22 maj 2011

Sammetsmjuk rönnsumak och irisar på väg

Av Frejda - 22 maj 2011 19:47


Jag älskar min rönnsumak. Just nu är det bara några pinnar som står där, men när löven spricker ut kommer den att se ut som en exotisk palm. Stammen är alldeles luden och len - precis som sammet. Tack lillsyrran - jag tar gärna fler. :-)



Förra sommaren hälsade jag på min bloggläsande kompis Carina i Nynäshamn. Med mig hem hade jag allsköns plantor, bland annat dessa. Jag tror att det är irisar. Vilken färg det är har jag glömt (vita?). Hursomhelst så förbereder de sig nu för att spricka upp och börja blomma, så snart vet jag vad det är jag har. De verkar må oförskämt bra i rabatten i alla fall.



Helgen har bjudit på fantastiskt väder och då är alltid aktiviteten i odlingen hög. Jag har sått, planterat det som är försått, rensat ogräs och fått ordning på vattnet ut till odlingen. Jag har planterat kronärtskockor och majs och flyttat på tre pallkragar så att de nu står bakom växthuset. Jag ska nämligen skilja köksträdgård och blomodling lite mer åt.


Jag har också satt frö i den sista av de tre ordinarie pallkragarna - där blev det dill och mangold. Den mangolden har alla möjliga färger på stjälkarna och är rasande vacker. Om den inte vore ätbar så skulle jag sätta den ändå - bara för att se på den.

 
 
Kari

Kari

22 maj 2011 20:07

Ja, i år har jeg også kjøpt mangold. To sorter. Har ikke sådd dem ennå, men er spent. Har aldri smakat denna grønsak!

http://www.kariogjon.blogspot.com

Frejda

23 maj 2011 23:05

Kari - Det smakar lite som spenat. Men jag har de ju mest för att de är snygga. :-)

 
Ingen bild

Carina

23 maj 2011 19:12

Å va roligt att trädgårdsirisarna tog sig! :D) De är gräddvita. Här vid havet är det ju lite svalare än hos dig så mina har bara blad än så länge.
Din rönnsumak ser ju bara för häftig ut. Hur hög är den?
Mina tomatskivor som jag la i små krukor med jord har skjutit skott!! Jag satte både stor tomat och körsbärstomat. Nu har varje skott fått en egen kruka, och så får man väl hålla på ett tag tills de slutligen hamnar i sista stora krukan.
Mina 4 växter (2 rosor och 2 klematis) vid pergolan har överlevt vintern, men det tar ju några år innan de är uppe vid toppen, så jag har nu planterat en klockranka som ska fylla upp under sommaren.

Frejda

23 maj 2011 23:00

Carina - javisst är det kul. Jag tror att alla irisar mår finfint. De finns i två olika rabatter.

Rönnsumaken är en bit högre än vad jag är så jag gissar på ca 2 meter. Den är verkligen häftig.

Kul att tomatskiveprojektet fungerade. Själv har jag ju misslyckats med tomatplantor fullständigt i år ... Men ryktet säger att det finns att få från flera olika håll ... :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frejda - 14 november 2016 18:58


Länge sedan var det. Länge, länge, länge sedan som jag bloggade.   Men det har sin förklaring (om än inte ursäkt). Videon nedan visar vad jag styrt med i odlingen sedan i mars. OK - jag lade ner arbetet i september, men sedan tog det lite tid att...

Av Frejda - 4 mars 2016 16:57


  I år var det lite extra roligt att inventera mina fröer - nu när jag har en så fin låda att lägga dem i.   Jag har en hel del fröer kvar som jag behöver använda innan de blir för gamla. Men som varje år så behöver jag köpa till en del. I å...

Av Frejda - 1 januari 2016 20:49

I mitten på juli hade jag rest ner till västkusten för att hälsa på vänner när jag fick besked från kattvakt Thea att Lilla Lo var väldigt dålig. Jag fick åka hem för att ta farväl av henne. Det var en aggressiv blodcancer som blev hennes bane. Men n...

Av Frejda - 1 januari 2016 20:09

Sommaren 2015 kan knappast skryta med särskilt mycket fint väder, så odlingssäsongen var inte riktigt lika inspirerande i år. I år förlorade jag också mina två äldsta kissar, Mini och Lilla Lo, så det var också en sorgesam vår och sommar på det viset...

Av Frejda - 14 juli 2015 22:07


Älskade Lilla Lo har lämnat mig. Hon var den sista av den lilla trojkan bestående av mamma Skruffa, syster Mini och Lilla Lo själv.   Fjorton år och nästan tre månader fick vi tillsammans och det är nu mycket tomt och tyst. Jag har nog inte tä...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards