Direktlänk till inlägg 26 september 2010

Lycka till

Av Frejda - 26 september 2010 17:26


Ja, lycka till vill jag säga till klematisarna och rosen som jag planterade idag. Må ni klara vintern.


Det var ena sidan av pergolan som nu fick en smal rabatt. Från början såg det ut som ovan. Jag grävde ett litet dike intill pergolan, lade ner markduken i det och fyllde på med jord som jag sållat ut ogräs ur. Sedan fyllde jag på med lite planteringsjord för att lätta upp jorden lite och så planterade jag två lila klematis, en rosa och en av okänd färg (troligtvis lila den med) som stått i växthuset ett bra tag nu. I mitten satte jag ner min Flammentanz-ros som inte trivts något bra vid gaveln på ladan.



Så här ser det ut nu. Framme i vår ska jag göra kanten runt rabatten snyggare och sätta kantsten. Nu hoppas jag att de kommer att trivas och blomma fint nästa år. Då ska jag ta mig an den andra sidan på pergolan.


Idag började jag också bygga en ram till det nya jordgubbslandet, men skruvdragaren var inte ordentligt laddad så jag har inte kommit så långt. Det får bli nästa helg.


Dagens stora insats var dock att få ordning på avloppet. Ja, jag har inte något riktigt avlopp eftersom jag inte har något vatten indraget eller någon vanlig toalett. Men jag har en diskbänk med en dunk vatten på och en vask och diskho med avrinning ner i en stenkista under torpet. Där har det varit stopp och jag har varit rätt orolig för att behöva gräva mig ner under grunden för att se vad problemet är, för mina försök med miljövänliga propplösare har inte fungerat.


Men nu fick jag låna grannens rensband. Jag skruvade bort så mycket rör jag kom åt och lyckades med hjälp av rensbandet få bort stoppet. Hoppas jag ...

 
 
Kap Horn

Kap Horn

26 september 2010 18:04

Hej Frejda

Då vill jag önska dig "lycka till" med avloppet.
Jag har samma "system" och hade stopp förra vintern.
Men hos mig var problemet vattenlåset som hade frysit. Jag plockade väck det helt enkelt.
Det var första gången jag hade minusgrader i "Svenserum".
Huset står på urberget och även efter 6 veckor utan värme, så var det mest 2 grader inomhus när jag kom hem från sjön.

http://einfacherweise.blogspot.com

 
Ingen bild

Frejda

26 september 2010 22:12

Kap Horn - Det gick fint med avloppet. Nu stannar inte vattnet i vasken längre utan rinner undan, men jag får nog vara lite vaksam på systemet. Vattenlåset kan nog frysa hos mig med, men jag är ju väldigt sällan här på vintrarna, så då får det vara fryst. :-)

 
Ingen bild

Carina

27 september 2010 14:46

Flammentanz och klematis.......det blir fint när de växer in i varandra. Som jag hoppas det blir vid min pergola när de växer upp. New Dawn-rosen blommar än! :)

 
Frejda

Frejda

27 september 2010 18:31

Carina - Jag hoppas det. Framförallt hoppas jag att de klarar vintern ... :-o

http://frejdastorp.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Lenita

24 mars 2011 20:19

Sätter du markduk i botten på rabatten? Vart ska då rötterna ta vägen när de växer? Vore det inte bättre att ha markduk bara runt om (för att hejda gräset att ta sig in sidledes)och sätta tjockt med tidningspapper i botten?

 
Frejda

Frejda

26 mars 2011 21:32

Lenita - Ja, jag måste göra så. Jag har nämligen byggt min odling på en riktig ogräsåker och ogräset skulle fullständigt ta över om jag lämnade fältet öppet för t.ex tistlar, nässlor och åkerfräken att bryta upp genom jorden och konkurrera ut mina blommor. Då skulle jag nog inte ha några blommor alls. Men diket ovan markduken är rätt rejält och jorden är fin och ny och gödslad så jag tror att rötterna kommer att må fint.

Jag har en bok om ogräs som visar hur rotsystemen ser ut. På många ogräs är det fantastiska rotsystem som sträcker sig djupt ner i jorden. Och dessutom fungerar de så att om man försöker gräva bort dem så bildar varje liten bit av det trasiga rotsystemet nya plantor. Så att kväva rotogräset är det enda man kan göra. Stora delar av min odling har legat täckta av presenningar under en säsong (där jag kunnat göra det) i hopp om att få bukt med det myckna ogräset. Det är en liten kamp, men skam den som ger sig. :-)

http://frejdastorp.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frejda - 14 november 2016 18:58


Länge sedan var det. Länge, länge, länge sedan som jag bloggade.   Men det har sin förklaring (om än inte ursäkt). Videon nedan visar vad jag styrt med i odlingen sedan i mars. OK - jag lade ner arbetet i september, men sedan tog det lite tid att...

Av Frejda - 4 mars 2016 16:57


  I år var det lite extra roligt att inventera mina fröer - nu när jag har en så fin låda att lägga dem i.   Jag har en hel del fröer kvar som jag behöver använda innan de blir för gamla. Men som varje år så behöver jag köpa till en del. I å...

Av Frejda - 1 januari 2016 20:49

I mitten på juli hade jag rest ner till västkusten för att hälsa på vänner när jag fick besked från kattvakt Thea att Lilla Lo var väldigt dålig. Jag fick åka hem för att ta farväl av henne. Det var en aggressiv blodcancer som blev hennes bane. Men n...

Av Frejda - 1 januari 2016 20:09

Sommaren 2015 kan knappast skryta med särskilt mycket fint väder, så odlingssäsongen var inte riktigt lika inspirerande i år. I år förlorade jag också mina två äldsta kissar, Mini och Lilla Lo, så det var också en sorgesam vår och sommar på det viset...

Av Frejda - 14 juli 2015 22:07


Älskade Lilla Lo har lämnat mig. Hon var den sista av den lilla trojkan bestående av mamma Skruffa, syster Mini och Lilla Lo själv.   Fjorton år och nästan tre månader fick vi tillsammans och det är nu mycket tomt och tyst. Jag har nog inte tä...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25 26
27 28 29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards