Min första egenhändigt odlade majskolv någonsin. Så här såg den ut under skalet. Majskornen hade inte hunnit växa hela vägen upp, men de som fanns såg fullt ätbara ut. Ska bli spännande att koka och äta med salt och smör.
Majs är ett gräs. I toppen sitter hanblomman som en liten toppig blomma med skräpiga frön. Det är honblommorna i bladvecken på plantan som blir majskolvar.
Läste på nätet att man gör ett te på majs i Korea. Det kanske inte är det första jag tänker göra med mina majskolvar.
Inger
13 september 2010 20:35
Jag plockade några röda chilifrukter idag på plantorna jag fick av dig. Det fanns massor av gröna också. Hur tar jag bäst tillvara dom röda? Och kan man skörda dom gröna eller ska dom bli röda först? Sen såg jag några guloranga små minipaprikor på en annan planta. Är det ocskå chili och hur stora ska dom bli innan jag skördar?
Lite frågor från den ej trädgårdsintresserade mellansystern :)
Frejda
14 september 2010 10:41
Inger - Allt du har är peppar, även de gula. Du lägger dem bara på ett fat i rumstemperatur så torkar de. När de är helt torra kan du lägga dem i en burk med lock så att de inte blir dammiga. :-) De gröna eftermognar inomhus och blir röda, om du plockar in dem. Det enda du ska tänka på är att de ska ha lite storlek för de växer ju bara till i storlek på plantan. De gula blir ca 3-4 cm långa, sedan är de klara. Obs! Tänk på att de röda är cayennepeppar och är rätt starka så det räcker oftast med en frukt per maträtt. De gula är lite mildare.
Martina och Helga - Tackar! Det är så kul att testa något nytt! :-)
Carina
15 september 2010 19:26
Va´ häftigt med egen majs!
Frejda
15 september 2010 21:04
Carina - Javisst är det! Är den god så kan det bli fler plantor nästa år. :-)