Alla inlägg den 4 mars 2012

Av Frejda - 4 mars 2012 12:19


Jag köpte vita krokusar på torget häromdagen. De blommar fint nu och sprider vårkänslor i solskenet.



Mina parikor och chilliplantor fick för ett tag sedan spinn - antagligen för att de torkade ut mellan vattningsomgångarna. Så det blev avduschning och besprutning med såpvatten och så klippte jag bort allt som såg skadat ut och lite till. Sedan ställde jag tillbaka plantorna i fönstret och höll tummarna.


Det lyckades. Nya blad växer till sig och de ser riktigt friska ut - de som för ett tag sedan bara var kala pinnar.


På trädgårdsplaneringskursen i veckan som var pratades det träd och buskar. Tips för att få härdiga plantor är att köpa plantor som klarar en zon högre än var man bor och att köpa E-plantor om det finns för de är testodlade för att fungera i Sverige, inte i mildare klimat längre söderut i Europa.


När man köper träd ska man titta efter rak och oskadad stam och proportionerlig krona. Träd behöver alltid stöd och ska inte planteras djupare än de suttit i krukan.


När det gäller buskar (eller perenner för den delen) så ska man inte köpa det som blommar mest, hur frestande det än är, och titta efter plantor med få kraftiga grenar hellre än många små grenar.


Köper man barrotat ska plantorna ha vatten ursnabbt. De mår inte bra av att vänta ett par timmar medan man storhandlar mat eller fixar med annat.


Vi fick också tips om en mängd olika fina och annorlunda buskar och träd, men där måste jag fundera på vad som skulle passa i torpet.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards