Nu kokar jag marmelad och sylt på löpande band. Jag måste få lite plats i frysen så att jag kan baka till Tysslingedagen, så bären får bli till sådant som jag kan lagra utanför frysen. Marmeladen och sylten hoppas jag också kunna sälja en del av på Tysslingedagen. Jag har också pratat med en av bönderna i trakten som har en gårdsbutik, så där kanske jag också kan avyttra lite av kokeriet. Det känns bra att kunna ta tillvara på det trädgården ger, men jag skulle aldrig kunna äta all denna sylt och marmelad på egen hand.
Krikonmarmeladen med kanel är mumsig till ostbrickan. Till brieost eller grönmögelost av alla sorter eller varför inte låta lite chèvre smälta på en bit bröd i ugnen och sedan lägger man på en sked med krikonmarmelad ... Jag gör också en variant med plommon och kanel som inte är riktigt lika intensiv i smaken, men väldigt god den med.
Krikon har jag gott om - ett stort träd som ger mängder med frukt. Och det finns också massor med skott runtomkring, så jag har blivande krikonträd i varierande storlekar. Något av dem ska nog få bo i den nya delen av odlingen, för där ska också fruktträd finnas.
Syltkoket har också blivit till en variant med hallon och röda vinbär blandat. Jag tror att hallonens sötma och vinbärens syrlighet kan balansera varandra rätt bra. Och färgen är fantastiskt vackert röd.
Nu har jag snart bara blåbär kvar i frysen. Undrar just om inte blåbär och citron kan bli en god blandning ...
Frejda
28 mars 2010 21:25
Anders - Ja, etiketterna är ett nytt grepp. Jag har rätt många burkar så jag hoppas de räcker, men man vet aldrig ... Ni får väl komma och handla på Tysslingedagen. :-)
Lillsyrran
28 mars 2010 22:07
Hej hej! Var får man tag på etiketter? Och så tänkte jag berätta att P och jag ska gå en liten kurs och prova på att ysta ost på Granhammars gårdsmejeri, det ska bli kul. Jag kollade på dina länkar här intill och tyckte det lät intressant med osttillverkning. Du kanske ska hänga på? Kram!
Frejda
28 mars 2010 22:55
Lillsyrran - Jag köpte etiketter på bokhandeln, gjorde en wordmall och skrev ut dem. Inte så svårt. Jag har lite samarbete på gång med Granhammar. Kan berätta mer när vi ses. Jag visste inte att Karin körde kurser i ystning. När är kursen? Vill gärna hänga på om jag kan. :-)
Frejda
29 mars 2010 09:55
Helga - Jag hoppas det ... ;-)
Lillsyrran
31 mars 2010 22:06
Ostkursen är den 14 april om jag inte minns fel. Det står om den på deras hemsida. Och vad gäller marmeladen med kanel i så är jag den förste att säga att den är väldigt, väldigt god. ;-) Glad påsk!
Frejda
1 april 2010 11:39
Lillsyrran - Jag såg att den var den 14 april när jag tittade på deras hemsida. Det är ju en vanlig arbetsdag för mig så jag kan inte vara med, men jag ska fråga Karin om hon tänkt sig någon helgkurs eller sommarkurs. Vår Impectabeställning har kommit och jag hämtar den idag. Leverans i Haddebo på söndag. Tack för recensionen av marmeladen. :-)
Maria
1 april 2010 16:22
Tack och detsamma! Det blir nog en fin påsk även om Tobias inte är med. Jag har varit så bortskämd med hans sällskap bara :) Kram!
Frejda
1 april 2010 21:46
Helga och Maria - Glad påsk på er! :-)
Frejda
12 mars 2011 10:32
Kariogjon - ja, det är ju faktiskt väldigt lätt. Bara Word, ett snyggt teckensnitt, en etikettmall och färdiga etikettblad att skriva ut på. :-)
http://frejdastorp.bloggagratis.se